Standaard waren alle mitrailleurbunkers voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleurs. In totaal waren er 329 schietgaten voor mitrailleur uit te werken over 228 bunkers (waarvan er 1 geen schietgaten had).
Aan bruggenhoofd Gent maakte men onderscheid in 3 breedte van schietgaten voor mitrailleurs gekoppeld aan de buitenbreedte van de schietopening. De standaard buitenbreedtes waren 91, 85 of 72 cm.
De hoogte van de schietgaten (hoger in heuvelend terrein wanneer meer hoogteverschillen dienden bevuurbaar te zijn), waren 30 - 35 - 40 - 44.5 of 50 cm.
In een nota van 7 Augustus 1936 vind je de details terug van alle schietgaten in de vorm van per bunker de breedtes, hoogtes en diktes van de wand waarin het schietgat zit.
Daarnaast bevat het ook de info van standaard alternatieve mitrailleuropstellingen die in de bunkers werden voorzien.
Een beperkt aantal van deze bunkers was effectief alleen maar uitgerust om het standaard voorziene basiswapen, een Zware Maximmitrailleur, op te stellen. Ze hadden geen enkele bijkomende aanpassing om nog andere types van mitrailleur te kunnen opstellen. In die situatie waren er 17 van de 228 bunkers op de ganse linie.
Daarnaast waren er origineel 162 bunkers voorzien om naast hun standaard voorziene opstelling van de Maximmitrailleur(s), ook de opstelling van Hotchkiss- of Coltmitrailleurs mogelijk te maken. Volgens mijn huidige telling waren op gans de linie 256 schietgaten uitgerust om ook dat soort wapens te kunnen opstellen. Ook dit getal kan nog veranderen bij andere constataties in de toekomst.
Een veel kleiner aantal bunkers op de linie werd ook aangepast om de modernere lichtere mitrailleur Browning FM30 te kunnen opstellen. Volgens de originele lijsten die u hieronder kunt terugvinden zouden er op de linie 46 schietgaten, overeenkomende met 40 verschillende bunkers, uitgerust geweest zijn om een dergelijk wapen te kunnen opstellen. De oudste documenten spreken zelfs maar over 39 bunkers die zo zouden worden uitgerust. In realiteit zijn het er zeker meer. Met mijn huidige telling (kan nog gecorrigeerd moeten worden) zit ik ondertussen reeds aan 45 bunkers, overeenkomende met 52 schietgaten, die op deze wijze waren afgewerkt.
Een zeer beperkt aantal bunkertjes, namelijk 5, was daarnaast zodanig uitgerust dat zij elk van de hiervoor besproken type wapens konden opstellen.
Ik wil wel opmerken dat u deze onderstaande lijst zeker niet als een bijbel moet opnemen. Zo zijn er enkele bunkertjes die toch afwijkend zijn afgewerkt met hetgene u in de lijsten kunt terugvinden.
Heden reeds gekende afwijkingen zijn:
- Bunker C9 werd zowel voorzien voor Maximmitraileur als Browning FM30 terwijl de lijst deze bunker enkel omschrijft als alleen uitgerust voor Maximmitrailleurs.
- Bunker D17 werd op dezelfde manier uitgevoerd terwijl hij eigenlijk ook alleen uitgerust zou moeten worden voor een Maximmitrailleur.
- Bunker D22 in de viaduct te Kwatrecht staat op de lijst niet op en is uiteindelijk één van de vijf bunkertjes die uitgerust is om alle types van mitrailleur te kunnen opstellen. Dat deze niet is vermeld is logisch gezien de bunker pas is gebouwd in 1938 bij het bouwen van de spoorwegbrug in Kwatrecht. Dit is recenter dan het basisdocument voor deze tellingen.
- Bunker S5 en S6 langs de spoorlijn Oostende Brussel. Deze bunkers werden beiden aangepast om ook een FM30 mitrailleur te kunnen opstellen na taktische oefeningen in maart 1938.
|